31 Ocak 2015 Cumartesi

Operasyon Valkyrie: Beklentileri Karşılamak Zordur!

Yönetmen BryanSinger oldukça başarılı iki bölümlük X-Men uyarlamalarından sonra ne yapacağı merak edilen bir sinemacı olmuştu. X-Men serisinin üçüncü projesinden çekildikten sonra yeni filmi daha da önem kazanmıştı. Bu soru işaretleri içinde 2007 yılında Valkyrie geldi. Geldi gelmesine ama beklenen gürültüyü de çıkaramadı. Gösterime girdiği dönemde beklentileri karşılayamadığı yönünde sıkça eleştirilen yapım, sinema seyircisinde heyecan yaratmaktan uzak kalmıştı.


 "Opersayon Valkyrie", İkinci Dünya Savaşı sırasında Hitler'in yaptıklarına tanık olan Albay Stauffenberg'in Hitler karşıtı bir Alman Direniş Örgütüne katılması ve bu örgütün Hitler'i ortadan kaldırma çabası üzerine kurulu. Bu noktada, filmin gerçek bir hikayeden uyarlama olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bu arada Tom Cruise'un başrol için bu filme uygun olup olmadığı da tartışılabilir, ki film gösterime girdiği dönemde bu konu çok spekülayona yol açmıştı. Hem Albay Stauffenberg'in yakınları O'nu bu rol için istememiş hem de pekçok eleştirmen Cruise'u bu dönem filmine uygun bulmamıştı. Tom Cruise'un varlığı film için bir problem yaratmıyor bize göre. Zaten O'nunla birlikte film Bill Nighy, Kenneth Branagh, Terence Stamp ve Tom Wilkinson gibi iyi bir oyuncu grubuna sahip.  


Bryan Singer dönemin ruhunu ve özellikle Almanya'nın ve muhaliflerin içinde bulunduğu ruhsal paranoyayı yansıtmakta çok başarılı. İkinci Dünya Savaşı metaforunda, görece durağan bir malzemeden bu kadar iyi bir gerilim ve savaş duygusu çıkarmak dikkate değer. Öyle ki film hiçbir anında sırtını aksiyona ya da gösterişli savaş sekanslarına yaslamıyor. Bundan bilerek kaçınıyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında geçen bir filmin savaş sekanslarını es geçmesi kimi seyirciler tarafından olumsuz karşılanabilir. Ancak, filmin ana teması savaştan ziyade Hitler'e destek olanlar ve karşı olanlar üzerine odaklandığı için bu tercihi normal karşılamak gerekir. Dönemin ünlü Almanları üzerinden, Wagner örneğinde olduğu gibi, Hitler'e destek olanlar ya da olmayanlar tartışmasını biraz daha genişletebilseydi Bryan Singer, ortaya çok daha iyi bir film çıkabilirdi. Son tahlilde, IMDb puanı 7.1 olan yapım ev sinemasında gözden kaçırılmamalı...


Yönetmen: Bryan Singer
Senaryo: Christopher McQuarrie ve Nathan Alexander
Oyuncular: Tom Cruise, Bill Nighy, Carice van Houten, Bill Nighy, Kenneth Branagh ve Terence Stamp.
Yapım: ABD-Almanya
Tür: Dram-Savaş
Süre: 121 dakika
IMDb Puanı: 7.1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder