10 Şubat 2015 Salı

Gone Girl: David Fincher'ın Son Marifeti

Son dönemde özellikle yurtdışında beğeni kazanan polisiye romancılardan Gillian Flynn'ın aynı adlı romanından uyarlanan ve yine yazar tarafından senaryolaştırılan Gone Girl / Kayıp Kız, ünlü yönetmen David Fincher'ın son filmi. Keza yönetmenin ismi bile, filmin duyurulduğu ilk günden bu yana büyük bir merakla beklenmesine yetmişti. Yapımcılarından birinin oyuncu Reese Witherspoon olduğu filmin başrollerinde ise Ben Affleck ve Rosamund Pike bulunuyor.
Sıcak bir yaz sabahı, Nick ve Amy evliliklerinin beşinci yıl dönümünü kutlamaya hazırlanırken o gün Amy aniden ortadan kaybolur. Geri dönmeyince, polisin gözünde kocası Nick tüm şüpheleri üzerine çeker. Nick'in ise kafası karışmıştır zira Amy'ye ne olduğuna dair hiçbir fikri yoktur. Nick masum olduğu konusunda ısrar etse de üstündeki şüpheleri tamamen yok edemez... Bu hikâye iki ayrı koldan ilerliyor: Filmin ilk yarısında Nick’in gözünden Amy’nin kayboluş öyküsünü izlerken, ikinci bölümden Amy’nin gözünden yaşananları görme fırsatı buluyoruz.
David Fincher (Yedi [1995], Dövüş Kulübü [1999]), ele aldığı her malzemeye kendi tarzını yerleştirmesini bilen bir yönetmen. Bu son filminde orta sınıf Amerikan ailesinin çürümüşlüğünü, medyanın, polisin, hukuk sisteminin, arkadaşlıkların ve aile bağlarının Amerikan toplumunda nasıl imajdan ibaret olduğunu gözler önüne seriyor. Bunu yaparken gösterişten uzak görsel planlar kullanmayı tercih ediyor. Uzun sayılabilecek süresi ve ağır bulunabilecek temposu, kurgu maharetleri ile bertaraf edilmiş. Öyle ki, film neredeyse süresi boyunca seyirciyi diken üstünde tutmayı başarıyor. Sağ gösterip sol vurmayı seven yönetmen Fincher, gerilim kurmakta ve oyuncularından üst düzey performans almaktaki ustalığını bir kez daha konuşturuyor. Ben Affleck kendisi için biçilmiş kaftan olan rolde izlenebilir bir performans ortaya koyarken, Rosamund Pike muhteşem oyunculuğu ile Oscar'a göz kırpıyor. 149 dakikalık süresinin sonuna yaklaşırken her an yeni bir sürprize imza atan film, 2014 yılının en iyilerinden biri...
 
Yönetmen: David Fincher
Senaryo: Gillian Flynn
Oyuncular: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris, Tyler Perry, Carrie Coon, Kim Dickens
Yapım: ABD
Tür: Dram-Gizem-Gerilim
Süre: 149 dakika
IMDb Puanı: 8.3
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder